hbd160925_104.jpg

Odling av blåmusslor (Mytilus edulis)

Blåmusslor odlas huvudsakligen på rep eller nät i havet. Oftast sker odling inomskärs där vågpåverkan är mindre. Odlingarna bojas upp med plasttunnor eller flytande plaströr och förankras till botten.

På våren släpper han- och honmusslor ut mjölke respektive ägg i vattnet. De befruktade äggen utvecklas till små larver som är frisimmande i tre till fyra veckor. I maj-juni sätter larverna sig fast (settlar) med hjälp av de mjuka, hornliknande byssustrådarna. Under denna period hängs rep ut i havet och odlingsnäten rengörs från makroalger och annat organiskt material. Om tiden och platsen är den rätta kommer mussellarverna sätta sig på de olika odlingssubstraten. Dock finns det många andra organismer (t.ex. sjöpungar) som kan konkurrera med mussellarverna om platsen. Andra problem i odlingen kan vara predation från exempelvis sjöborre, sjöstjärnor eller ejdrar.

Odling sker främst längs västkusten eftersom musslorna växer snabbare och blir större i det saltare vattnet än vad de gör i Östersjön. När de nått konsumtionsstorlek efter cirka 18 månader skördas de främst för att användas som mat. Musslor som är för små för att äta eller som har trasiga skal sorteras ut och kan användas till djurfoder eller som gödningsmedel.

Eftersom blåmusslor lever på att filtrera plankton ur havsvattnet tar de upp näringsämnen (kväve och fosfor) ur havet när de växer till. Dessa näringsämnen förs bort ur den marina miljön när musslorna skördas. På så sätt minskar övergödningen i det område där blåmusslor odlas. Ofta diskuteras därför musslornas potential som vattenrenare även för Östersjön.

Det finns en relativt stor efterfrågan på blåmusslor och antalet användningsområden kan på sikt komma att öka. Framtida användningsområden kan till exempel vara inblandning av musselkött i djurfoder eller rening av vatten med höga halter av näringsämnen. All produktion av musslor kontrolleras regelbundet av Livsmedelsverket för att säkerställa att musslor med förhöjda halter av till exempel algtoxiner och bakterier inte når konsumenterna.